projekti: Poslovno stanovanjska stavba PS, Ljubljana

Nadomestna gradnja Ljubljana

Spalnica na jugu je orientirana proti intimni terasi

Želje investitorja

Investitorjeva želja je bila odstranitev slabo funkcionalne obstoječe enostanovanjske stavbe v središču Ljubljane in postavitev nove moderne stanovanjske stavbe s poslovnim prostorom za lastne potrebe. Zaradi specifične dejavnosti, ki se bo v objektu izvajala, je bilo potrebno upoštevati tehnične zahteve, ki so bile pripravljene s strani investitorja in so se v največji meri navezovale na dimenzije prostorov, višine ipd. Prav tako so v projektu upoštevane želje vezane na življenjske navade in potrebe investitorja ter njegove družine.

Lokacija

Objekt se nahaja v središču mesta Ljubljana, ob eni od glavnih vpadnic v staro mestno jedro.

Projektna rešitev

Objekt je primarno zasnovan tako, da je mogoče fizično ločiti privatni del od poslovnega a je hkrati možna tudi medsebojna funkcionalna povezava in sklenjena komunikacija, s čimer je investitorju olajšana uporaba prostorov v objektu.
Klet je zasnovana skeletno, tako, da omogoča poljubno razporeditev prostorov s suho montažnimi predelnimi stenami. V pritličju se nahajajo trije vhodi in sicer vhod v stanovanjski del in vhod v garažo z zahodne, ulične strani ter vhod v avlo poslovnih prostorov s severne strani. Južni del objekta je namenjen dnevnemu prostoru s kuhinjo in jedilnico ter spremljajočimi prostori kot so shramba in stranišče za goste. Ostali del pritličja je namenjen garaži in skladiščenju. V nadstropju se nahaja velika spalnica za starše s pogledom in izhodom na zasebno teraso, velikim garderobnim hodnikom in lastno kopalnico, ter manjša bivalna enota z dnevnim prostorom, kopalnico, spalnico in teraso, namenjena otroku. Po vzhodni strani nadstropja se razteza poslovni prostor, ki ga sestavlja večji prostor z delovnimi mesti za zaposlene, ki se konča z direktorsko pisarno in manjši sanitarni prostor.

Spalnica, Terasa, Bazen, Lesen fasada

Majhna površina vrta je maksimalno izkoriščena

Oblika

Objekt je zasnovan kot enostaven volumen z ravno streho (kocka), ki so ji odvzeti oziroma izrezani posamezni deli. Osnovni volumen je poudarjen z ovojem iz enotnega materiala, opeke, medtem ko so izrezi, terase, oblečeni v drug topel material, les.

Fasadni sistem

Izbran je sistem prezračevane fasade, ki kar najbolje ščiti objekt pred toplotnimi obremenitvami.

Ravna streha, nadkrito parkirno mesto, ureditev okolice

Zareze v volumnu ustvarjajo mikroambiente različnih funkcij

Konstrukcija

Konstrukcijska zasnova objekta je masivna opečna z vertikalnimi in horizontalnimi armiranobetonskimi vezmi in je zasnovana izjemno racionalno. Objekt leži na pasovnih temeljih na katere so postavljene armiranobetonske stene in stebri kleti. Medetažne konstrukcije so pol montažni opečni strop proizvajalca Wienerberger.

Posebnosti

Največja posebnost je v obliki objekta, ki je zasnovana za urbano okolje in z izrezanimi terasami “atriji” onemogoča poglede sosedov v notranjost objekta in s tem zagotavlja določeno mero intimnosti. Ta prednost je še najbolj izrazita pri oblikovanju gospodarjeve spalnice z lastno teraso.

Prezračevana opečna fasada Wienerberger

Opeka v različnih odtenkih na fasadi ustvarja zanimivo teksturo