Sodobna enostanovanjska hiša – H4 – okolica Maribora

-projekti

< Nazaj na seznam projektov
Projekt moderne hiše – Izdelava projektne dokumentacije

Dovoz do modernega nadstreška, ki s hišo tvori oblikovno celoto

Sodobna dvokapnica

Po obliki je hiša v osnovi klasična dvokapnica, ki je stilizirana in očiščena vseh odvečnih elementov, kar ji daje modern videz. Je racionalno zasnovan, enostaven volumen, kar je doseženo s posebnimi detajli, kot je npr. skriti žleb. Dodatno razgibanost in uravnoteženo kompozicijo objekta doda pritlični prizidek in nadstrešek za avto. Slednji je na parceli že obstajal a smo ga preoblikovali po vzoru novega objekta. Objekti so postavljeni tako, da parcelo delijo na dva dela in sicer tlakovano dvorišče s prometno površino in nadstreškom na severni strani ter bivalno dvorišče z zelenico na južni strani parcele. Slednje nudi mladi družini zavetje pred vsakdanjim stresom, mirno in intimno atmosfero za sprostitev v prostem času in udobno družinsko življenje. Vanj se usmerjajo vsi bivalni prostori, medtem, ko je proti cesti hiša bolj zaprta, lahko bi tudi rekli da hiša obrača hrbet javni prometni površini.

Zidana gradnja s kontaktno in leseno fasadno oblogo

Drsne panoramske stene odpirajo poglede proti intimnem vrtu

Pasivna hiša

Hiša s svojim kompaktnim oblikovanjem in orientacijo dosega visoko energetsko učinkovitost, kar jo uvršča v standard pasivna hiša. Velike steklene površine ji omogočajo pasivne solarne dobitke pozimi. Poletno pregrevanje preprečujejo aktivna senčila, zunanje žaluzije in pasivno senčenje s konzolnim balkonom ter napuščem. Objekt je prezračevan mehansko s sistemom vračanja toplote ali drugače imenovano rekuperacijo. Sistem prezračevanja in ostalih inštalacij je skrit v spuščenem stropu. Po notranjih prostorih je razpeljan razvod za talno gretje, ki ga ogreva toplotna črpalka. Uveden je tudi sistem centralnega hlajenja z reverzibilno uporabo toplotne črpalke. Na strehi objekta je predvidena namestitev fotovoltaike oziroma sončne elektrarne za lastno proizvodnjo energije, kar je omogočeno z optimalnim naklonom strehe. Možna je tudi namestitev sončnih kolektorjev za pripravo tople sanitarne vode.

Nizkoenergijska hiša – projekt za gradbeno dovoljenje

Čiste linije objekta brez napušča

Koncept odprtih bivalnih prostorov

Dnevno bivalni prostori so zasnovani odprto. Posebne so poti in krožna povezanost prostorov , kar omogoča dobro komunikacijo in vizualno povezanost dnevnih prostorov s vhodom ter veliko svetlobe in zračnosti v notranjosti.

Načrtovanje interierja – sodoben videz

Minimalizem v notranjosti

Fasada objekta je kombinacija dveh materialov

Fasado objekta tvori kombinacija dveh materialov. Zglajen omet in lesena fasada sta materiala, ki ju najdemo v tradicionalni arhitekturi bližnje okolice. Izpostavljene površine objekta so obdelane z zglajenim ometom, ki je cenovno najugodnejša izvedba fasade, je vzdržljiv, enostaven za vzdrževanje in se ga tudi enostavno obnavlja. Lesene površine, ki so občutljivejše, so uporabljene na pokritih delih objekta, tako da so zaščitene pred vremenskimi vplivi, kar jim zagotavlja daljšo obstojnost . Lesena fasada ima bogato naravno teksturo lesa, ki je prijetna tako vizualno kot na dotik ter pričara prijeten ambient domačnosti in topline, zato so lesene finalne obloge uporabljene na površinah, s katerimi bo uporabnik večino časa v neposrednem kontakt, t.j. na zunanji terasi, balkonu in vhodnem delu objekta.

Sodobna enodružinska hiša brez napušča + skriti žleb

Lesena obloga je uporabljena na zaščitenih površinah fasade