Večstanovanjska stavba M6 – Pobri, Opatija

-projekti

< Nazaj na seznam projektov
Projekt večstanovanjske stavbe

Vsako stanovanje ima lasten vhod s pritličja in svoj vrt z bazenom ter kvaliteten pogled na morje z nadstropja

Kompleks treh hiš namesto večnadstropnega tri stanovanjskega bloka

Prvotna ideja investitorja je bila postavitev trinadstropne večstanovanjske stavbe s stanovanjem v vsaki etaži, ki bi bila namenjena prodaji. Vendar bi v tem primeru bila stanovanja neenakovredna, saj bi stanovanje v pritličju imelo vrt, a bi bilo prikrajšano za pogled na morje, medtem ko bi bili ostali dve stanovanji v zgornjih etažah prikrajšani za vrt. Glede na lokacijo ob morju smo predlagali rešitev, da se namesto večstanovanjskega bloka izvede kompleks treh samostojnih stanovanjskih enot od katerih ima vsaka lasten vhod iz pritličja, torej bi ga glede na obliko lahko poimenovali kar “trojček” stavb. Njegova estetska dovršenost se kaže predvsem v simpatični, stilizirani drobljeni formi, ki je prilagojena merilu človeka, in je veliko bolj prijazna, kot sprva zamišljen blok večjih dimenzij.

Večstanovanjska stavba med gradnjo

Stavba med gradnjo

Vsako stanovanje ima vrt z bazenom in pogled na morje

Poleg estetskega vidika ima kompleks pomembno funkcionalno prednost, saj je pritličje vsake stanovanjske enote neposredno povezano z vrtom z bazenom, hkrati pa ima tudi vsaka enota v nadstropju omogočen pogled na morje, ki je zaradi bližnjega gozda možen le v višjih etažah. Z zamikanjem volumnov in orientacijo odprtin je zagotovljena zasebnost uporabnikov posamezne enote na najvišjem nivoju.

Ena stavba s tremi enotami

Razgiban volumen in orientacija zasteklitev nudi popolno zasebnost prebivalcev posamezne stanovanjske enote.

Obisk gradbišča

Obisk gradbišča

Dobra arhitekturna zasnova je tudi ekonomična

Številne prednosti arhitekturne zasnove so bile tudi ekonomične, saj so znatno vplivale na višjo tržno vrednost nepremičnine, in njeno takojšnjo prodajo. Kar je dokaz, da se dobra ideja, četudi pomeni malenkost dražjo investicijo, finančno takoj povrne pri hitri prodaji za višjo ceno.

Ena stavba s tremi stanovanji

Namesto stanovanjskega bloka s tremi neenakovrednimi stanovanji je nastal trojček – kompleks treh enakovrednih stanovanj z vsemi prednostmi individualne hiše glede uporabnosti in večstanovanjske gradnje glede investicije.