Kmečka hiša iz slame EKO2 – Srednja Dobrava, okolica Radovljica

-projekti

< Nazaj na seznam projektov
Slamnate bale izpolnjujejo leseno konstrukcijo

Eko gradnja – človeku prijazna hiša iz naravnih materialov: lesa, slame in gline.

Rustikalna kmečka hiša

Hiša je po obliki tradicionalna kmečka hiša z elementi moderne arhitekture. Lahko bi rekli, da spominja na moderni kozolec. Rustikalno podobo daje kombinacija kamna, grobega belega ometa in masivnega lesa tako na fasadi kot tudi na strehi. Uporabljeni elementi niso samo estetski ampak tudi funkcionalni, npr. kamniti cokl, ki varuje objekt pred vlago. Kombinacija tradicionalnega in sodobnega je najbolj izrazita v odnosu klasične zunanje podobe in sodobne odprte notranjosti . Nekoč majhna predeljena okna so zamenjala sedaj večja izolativna okna , ki so harmonična z belo fasado in senčena z žaluziji. Okna imajo parapet, ki je z zunanje strani kamnit z notranje pa oblikovan v klopco. Večje steklene površine osvetlijo notranjost in jo vizualno povežejo z naravo v okolici.

Glineni omet z apnenim premazom – Moderni kozolec

Ozelenjen nadstrešek povezuje hišo in pomožni objekt

Svetla sodobna notranjost

V sredino notranjosti je postavljena lončena peč, ki je srce hiše in edini vir ogrevanja. Njena postavitev omogoča enakomerno ogrevanje ostalih prostorov. Za njo je masivna stena, ki toploto akumulira in deluje kot grelno telo. Ob to steno je na drugi strani umeščena kopalnica s kadjo, ki je zaradi bližine peči primerno toplejša od ostalih prostorov.

Streha je pokrita s skodlami – Naravni gradbeni materiali

Kombinacija tradicionalne oblike in sodobnih svetlih prostorov z velikimi okni.

Gradnja iz naravnih materialov

Posebnost hiše je, da je zgrajena iz naravnih gradbenih materialov, ki so človeku prijazni in lokalno dostopni. Osnovni gradniki so zdravstveno neoporečni, tako imenovani eko materiali, kot so les, kamen, slama in glina. Konstrukcija hiše je lesen skelet, ki postavljen na točkovne temelje – lesene pilote. Za polnilo sten so uporabljene slamnate bale, ki so naraven material z zelo dobro toplotno izolativnostjo. Medetažna konstrukcija je zaradi zvočne izolativnosti in akumulacije toplote polnjena s peskom. Hiša je dvignjena od tal, s tem je slama zaščitena pred vlago. Stene so z notranje strani obdane z ilovnatim ometom z zunanje pa z apnenim, ki je bolj obstojen in dodatno ščiti stene pred vlago.

Človeku in naravi prijazna gradnja – trajnostna gradnja

Tako grajena hiša je od začetka gradnje do razgradnje prijazna človeku in naravi. Vgrajeni materiali se popolnoma reciklirajo oziroma vrnejo naravi brez posebnih stroškov uničenja. Imajo dobre gradbeno fizikalne lastnosti glede uravnavanja vlage, akumulacije toplote in difuzije vodne pare. Hiša je ekonomsko upravičena, saj je izdelana iz naravnih lokalno dostopnih materialov, ki pri svoji proizvodnji ne potrebujejo veliko energije, s čimer je zmanjšan strošek prevoza in dosežen ničen ogljični odtis. Z vsemi lastnosti ustreza ciljem trajnostne gradnje in nudi zdravo bivalno okolje.