projekti: Sodobna podeželjska hiša – T3, Horjul

< Nazaj na seznam projektov

Nadstrešek-pasivno senčenje preprečuje pregrevanje notranjosti

Rustikalna podoba z modernimi elementi je likovno vključena v podeželski ambient

Spoznavanje z naročnikom

Projekt, ki je sprva ustvaril najmočnejši vtis na našega investitorja je hiša Brezovica. Ta je združevala največ elementov, ki so bili investitorju všeč, zato smo sprva izhajali iz nje, vendar smo jo v procesu nastajanja drastično preoblikovali tako, da je prilagojena investitorju in okolici v kateri se nahaja.
Investitor je želel hišo tradicionalnega videza z elementi moderne arhitekture oziroma sodobno rustikalno hišo, ki se kar najbolje prilagodi danemu terenu. Uporabljeno naj bi bilo čim več naravnih materialov, kot so kamen, les, opeka v kombinaciji z velikimi steklenimi površinami. Glede notranjih prostorov je bila želja, da je čim več prostorov urejenih v eni etaži, predvsem da je glavna spalnica v isti etaži kot dnevno bivalni prostori ter da so otroške sobe nekoliko ločene, tako, da je v sami hiši mogoče zagotoviti določeno mero intimnosti med starši in otroci. Posebna želja je bila tudi večja garaža za dva avtomobila s prostorom za shranjevanje vrtnih orodij. Glede pogledov in orientacije je bila izrazita želja, da se pogledi odpirajo na Horjulsko dolino in okoliške griče na severni strani ter da se zajame čim več popoldanskega sonca, ki sije po travniškem pobočju. Izziv je predstavljala umestitev objekta na dano parcelo saj je bila precejšna omejitev nekoliko neugodna pozicija edinega možnega dovoza s klimatsko najbolj ugodne jugozahodne strani.
Zaradi izpostavljene lege na vrhu hriba, ki je vsem na očeh je morala sodobna podeželjska hiša biti čim nižja in atraktivno oblikovana z vseh strani.

Zavidljiva lokacija na podeželju

Lokacija objekta se nahaja tik pod vrhom travnatega griča, ob robu Horjulske doline, v neposredni okolici Ljubljane.

Arhitektura na slovenskem podeželju

Hiša je postavljena na kamnit podstavek, ki raste iz zemlje

Nadstrešek za avto

Oblikovanje poljavnega dovoza omogoča primerno zasebnost bivalnih prostorov

S tesnim sodelovanjem do končne rešitve

Tesno sodelovanje z naročnikom in preizkušanje različnih variant je privedlo do končnega rezultata, ki na kakovosten način potegne čim več iz parcele ne da bi pri tem okrnil okolico in življenje v njej. Podoba in funkcionalna organizacija hiše domiselno izrablja obstoječo topografijo.
Ob upoštevanju želj in spoznavanju investitorjevega načina življenja je skrbno zastavljena funkcionalna zasnova z razporeditvijo prostorov organizirana tako, da maksimalno olajša življenje bodočega uporabnika z minimalnimi stroški obratovanja in vzdrževanja. Pritličje je v grobem razdeljeno na dve coni. V prvi je urejena garaža z delavnico in tehničnimi prostori, v drugi so pa locirane otroške sobe, kopalnica in utility. Sekundarni vhod v pritličju je namenjen lastnikom oziroma omogoča ločen vhod do sob v pritličju. V nadstropju je urejena sprejemnica z garderobo in straniščem, glavna spalnica z garderobnim predprostorom in prostorno kopalnico ter do strehe odprt bivalni prostor s kaminom, ki je na jugu podaljšan v pokrito teraso z letno kuhinjo. Pod streho je urejen odprt večnamenski galerijski prostor namenjen slikarskemu ateljeju.
Vsi bivalni prostori so z velikimi steklenimi površinami od stropa do tal neposredno povezani z naravo, saj se zaradi enake višinske nivelete okoliški teren prelije v notranjost.

tektonika izbranih materialov

Izhod iz pritličja na plato z masažnim bazenom

Obliko hiše inspirira podeželjska arhitektura

Hiša je oblikovana po vzoru tradicionalne arhitekture s sodobnimi oblikovalskimi elementi. Zunanjost karakterizira močan kamnit podstavek, ki raste iz zemlje. Na njega je postavljena sodobna, vizualno lahkotna tvorba, ki je likovni preplet polnih in transparentnih površin in je pokrita z lahkotno dvokapno streho. Višinska zasnova hiše se prilagaja krajini.
Osnovni volumen objekta, pravokotne oblike, je razgiban s pokrito teraso na jugu, pritlično garažo na zahodu in teraso v nadstropju, ki objekt obdaja s severne in vzhodne strani. Hiša T3 je tradicionalna različica moderne variante P3, ki je bila predelana v sodobni rustikalni podobi na željo investitorja.

Material vpliva na likovno podobo in počutje

Fasado pritličja je obložena s kamnito fasadno oblogo iz grobo obdelanega kamna. Kamen je material, ki nima zdravju škodljivih vplivov, je trden, dolgotrajen, trpežen in vzdržljiv. Vzdrževanje je preprosto, ni ga treba obnavljati, lakirati ali barvati, možno ga je tudi ponovno uporabiti, kombiniranje z drugimi materiali pa nudi nešteto možnosti. Njegova uporaba je vsestranska , tako za močno obremenjene površine kot dekorativne namene. Površina obdelana s kamnom izžareva domačnost in deluje pomirjevalno ter daje občutek trdnosti. Ostali del hiše je obdan s kontaktno fasado, sistem ETICS, v nevtralnem belem tonu, v kombinaciji z leseno fasadno oblogo v naravni barvi macesna. Konstrukcija objekta je pretežno zgrajena iz opeke. Večina uporabljenih materialov je naravnih in izvirajo iz tradicionalne arhitekture, zato je objekt likovno vključen v naravni oziroma suburbani ambient.

Sonaravnost in domačnost

Načrtovanje detajlov, kot je prostor za skladiščenje drv v podpornem zidu in izbor materialov, kot je grobo obdelan kamen v kombinaciji z lesom in nevtralnimi belimi površinami, delujejo umirjeno in dajejo vtis domačnosti in udobja. Isti materiali so prisotni tudi v notranjosti kjer prevladuje atmosfera umirjene topline.

Cilj - najbolje izkoristiti kvalitete dane lokacije

Pritlična garaža zakriva pogled na cesto in bližnjo sosednjo stavbo

Pestra paleta ambientov

Posebna pozornost je bila posvečena čim boljšemu izkoristku lokacije glede osončenosti, orientacije in najlepših pogledov. Zato se bivalni prostori in glavna spalnica odpirajo v smeri najlepšega pogleda na horjulsko dolino in okoliške griče, medtem ko se jedilnica z letno teraso odpira na zeleni vrh griča na južni strani. Proti zahodu je moteča bližina sosednje hiše in ceste rešena z pritlično garažo z zeleno streho, ki zakrije pogled na cesto in sosednji objekt. Na jugozahodni strani je s kamnitim podpornim zidom zaokrožena in ustvarjena vstopna cona z odrtim nadstreškom za dva avtomobila in stopniščem do glavnega vhoda, s čemer je tudi poljavni dovozni del ločen od privatnega bivalnega dela ter s tem zagotovljena primerna intimnost.